Uluslararası İsmet Badem Turnuvası [12-17 Eylül 2023]
İsmet Badem, Türk basketbol TV yayıncılığının ilk profesyonel yorumcusuydu. Basketbolu tanıtmak ve sevdirmek için Türkiye’de gidilmeyen okul bırakmadı; Fanatik Basket adlı ilk ve tek haftalık basketbol gazetesini çıkardı. 35 yaş üstü nesil basketbolu sesiyle sevdi ve yaşadı. 6 Eylül 2018’de çok sevdiği motosikletiyle hayatını kaybeden İsmet Badem adına düzenlenecek Turnuvaya 4 grup halinde 16 takımın katılması bekleniyor.
İSMET BADEM BİR EFSANEYDİ
Basketbolumuza kattıklarıyla, yoktan var ettikleriyle, renkli kişiliği ve yaşam sevgisiyle bir efsane olan İsmet Badem, 06 Eylül 2018 Tarihinde en son aşkı “Demir Atı” Motosikleti üzerinde, sevgili dostu Battal Durusel’in resmi göğsünde hayata gözlerini yumdu.
Gönül isterdi ki oğlunun da imzası olan ailemizin 40 yıllık hayallerini süsleyen bu müstesna tesis Cosmos Sports Center’ı görsün hatta burada şut atıp, maç anlatsın.
Maalesef mümkün olmadı.
Onunla erkek erkeğe son konuşmamızda; “Salonda ölmek en büyük hayalimdi ama buna izin vermediler. Bırak da motorun üzerinde öleyim lütfen karışma. İstediğim gibi sona gideyim.” Diye cevap verdi. Evet, kırgındı bazılarına… Her zaman ufak bir çocuk gibiydi. Sevilmeyi severdi. Kolay kırılır, kolay affederdi. Şimdi öbür tarafta CAN dostları Turgut Koşar, Battal Durusel ve Dodo’yla beraber…
İsmet Badem, Türk Sporunun eşi benzeri olmayan bir değeriydi; oğlu olmaktan gurur duyuyorum.
Umarım onun hedeflerine layık şekilde NBW her yıl genişleyerek devam eder…
Saygılarımla,
Burçin BADEM
Nirvana Hotels Sportif Direktörü
İSMET BADEM’in KISACA HAYATI
İsmet Badem,
30 Eylül 1945 yılında Bursa’da doğdu. Babası Orhan, Sanat Okulu’nda öğretmen ve aynı zamanda futbol hakemiydi. Annesi Nermin Hanım ise çok kitap okuyan bir cumhuriyet kadınıydı. 1912 Balkan Savaşı’nda Bosna’dan Sakarya’ya göçmüş bir ailenin torunu olarak spora hem fiziksel hem de ruhsal yakınlığıyla erken yaşta atletizm ve futbolla ilgilendi. Disk ve çekiç atmada gençler rekorları kırdı. Çok iyi bir kaleciyken, o zamanlarda bazı olaylar nedeniyle futbolu bırakmaya karar verdi. Bu kısımlarda açıkçası babamın anlattıklarından çok onun çocukluk arkadaşlarının onun hakkındaki hikayeleri ayrı bir yazı konusu olur. Tabii bu olaylar sırasında en büyük aşkı motosikletle 14-15 yaşlarında tanıştı. Yazları panayırlarda motosiklet kiralar, gösteriler yapardı.
Yirmi yaşına gelip askere gittiğinde atletizme devam ederken, Türk Sporunun önemli taşlarından Yücel Seçkiner onu ilk kez basketbol topuyla tanıştırıyor. Basketbola ilgili hiçbir fikri olmayan İsmet Badem’in yaptığı ilk hareket ise potaya smaç atmak…
Jandarma Gücü’nde başlayan basketbolculuk Beşiktaş, Kurtuluş, Kadıköyspor, Samsunspor, Fenerbahçe, Yeşilyurt (Antrenör/Oyuncu) formalarını giydi. Yirmi yaşında başlayan basketbolculuğu hiç spor yaralanması (sakatlık) yaşamadan 31 yaşında bıraktı. Yeşilyurt Spor Kulübü’nde hem antrenörlük hem de oyunculuk yaparken bir kulübün küçücük bir kayıkhane ve oyun salonundan şu anda sosyal ve spor tesis olarak örnek olacak bir tesis olmasında büyük pay sahibi oldu.
Yeşilyurt Spor Festivalleri’yle Basketbol, Sutopu, Yüzme, Yelken, Voleybol, Tenis, Atletizm branşlarını aynı organizasyon altında toplayıp binlerce insanı sporla bir araya getirdi.
İsmet Badem coach’luğunda Yeşilyurt Basketbol Takımında forma giyenlerden aklımda kalanlardan bazıları, şu anda bazılarının isimlerini zor hatırlıyorum bazılarının ise soyadlarını unuttum. Bu yüzden kusuruma bakmasınlar… Turgut Koşar, Hasan Arat, Hakan Büyükbayrak, Varujan, Hakkı, Tolga Tuğsavul, Ergin Ataman, Cihangir Sonat, Ferit, Hakan Aydınol, Mustafa Ekber, Tunç, Hüsnü Genç, Gökhan Taştimur, Bülent Abi, İkizler Levent ve Bülent, K… Hakan (lakabını artık buraya yazamam), Çilli Hakan, Hakan Kütükçüoğlu (Latka), Faruk Sile, Serdar Saatçioğlu, Saim, Kadir…
Eskiden basketbol bir iş dalı değildi. Kendini ve aileni geçindirmek için mutlaka “GERÇEK” bir işin daha olmalıydı. Basketbol oynarken Garanti Bankası ardından Uluslararası Ticaret Bankası’nda çalışırken Beşiktaş’a transfer ücreti olarak sekiz ayak buzdolabı almıştı. Spor Sergi’deki maçlara ve antrenmanlara Sirkeci’deki işinden çıkıp annemle yürüyerek gidip, ardından Bakırköy’deki eve Sirkeci’ye geri yürüyüp trenle giderlermiş.
Ardından ticareti atılamaya karar verir. Ama iki sene başarıyla ihracat yapan Deri Konfenksiyon Atölyesi 1974 Kıbrıs Hareket sonrası ambargo nedeniyle batınca Devlet Memurluğu’na geçer ve İcra Memurluğu’na başlar. 1976-77 Sezonunda Fenerbahçe’de son sezonu sonrası Yeşilyurt’a geçer ve 1985 yılına kadar İcra Memurluğu ile beraber spora hizmete devam eder. Dönemin önemli müteahhitlik firması Kazım Bektaşoğlu tanışan İsmet Badem 1985 yılında Madagaskar’ın Komor Adalarında bir petrol iskelesi inşaatında Şantiye Şefi olarak görev alır. Proje mimarı arkadaşı Bilgör’ün adada ani vefatı ile projenin tamamlanması için tek Türk olarak Comor’da kalır ve halen de faaliyetini sürdüren Petrol İskelesi söz verilen tarihte tamamlanır.
Bu sırada da annemin dedesinin kurucusu olduğu Çanakkale Seddülbahir köyüne gider ve resmen aşık olur. Bir köy evi alarak yaz aylarını burada geçirmeye başlar. Tarihin en önemli noktası, Çanakkale Savaşları’nda İlk Şehit’in verildiği Seddülbahir Köyü’nde, Gelibolu Yarımadası’nın en ucundaki en son eve sahip olmanın gururuyla ömrünün son gününe kadar yaşadı.
Comor Adalarından döndükten sonra gazeteciliğe başladı. Tercüman Gazetesi ve Basket Dergisi’nde yazılarıyla sporseverler farklı bir insana tanıklığa başlar. Erol Aksoy’un basketbol sevgisi ile beraber SHOW Grubu Murat Murathanoğlu – İsmet Badem ikilisine ev sahipliğine başlar. Ardından Doğan Medya ile Fanatik Gazetesi ve sonrası dünyada ilk olarak bir haftalık basketbol gazetesi olan Fanatik BASKET’in hayata geçişi… Türk Spor Tarihi’nde Basketbol bir direniş hikayesi olarak yer almaya başladı. Değirmenlerle savaşan Don Kişot gibi zaman zaman zorlanan İsmet Badem ve genç ekibi gazetecilikte yeni bir döneme imza attı. Binlerce panelde çocuklara basketbolu sevdirmeye çalıştı ki bunda başarılı oldu. Şimdi onunla büyüyen milyonlar çocuklarını ellerinden tutup basketbol oynamaya götürüyor, basketbol seyrettiriyor, basketbolu yaşattırıyor.
İSMET BADEM ŞİİRİ
Yere uzatıvermişler Boylu boyunca,
Üzerimde Bembeyaz Çarşaf,
Sıkıdan sarılmış Bedenime.
Etrafım oldukça kalabalık,
Ağlamaklı konuşanlar.
Yattığım yerden hissediyorum.
ŞİİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!