fbpx

NIRVANA BASKETBALL WEEKS 360 SUMMIT DEĞERLENDİRMESİ

Nirvana Basketball Weeks’te 20’den fazla oturumla gerçekleşen ve kendi alanında tüm dünyada söz sahibi spor insanlarının, yöneticilerin, doktorların, sağlık ekibinin, hakemlerin, menajerlerin, eğitmenlerin, sporcu ailelerinin, medya erbabının, pazarlama uzmanlarının, basketbolcuların ve basketbol antrenörlerinin katılarak tecrübe ve bilgilerini paylaştığı 3600 Summit, ilk gününde 8 farklı oturumla basketbol severlerle buluştu.

NTV Spor Müdürü Sn. Ali Emre Dedeoğlu’nun moderatörlüğündeki ilk oturumda, açılış konuşmalarının ardından TÜBAD Başkanı Sn. Çetin Yılmaz, basketbol antrenörlüğünde dikkat edilmesi gereken hususlara değinirken, Nirvana Hotels Sportif Direktörü Sn. Burçin Badem günümüz basketbolunun durumunu ele aldı, TBF Başkan Yardımcısı Sn. Ömer Onan ise basketbol federasyonun projelerini ve geleceğe yönelik hedeflerini ele aldı. Kilit Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Pelin Kilit ve Nirvana Hotels CEO’su Sn. Korhan Alşan, Antalya şehrinin basketbola ilgisinden ve Nirvana Otelleri’nin basketbola ve tüm spora ilişkin yatırımlarından bahsettiler. Antalya Spor İl Müdürü Sn. Yavuz Gürhan da Antalya’nın basketboldaki potansiyelini ve kurum olarak faaliyetlerini izah etti.

Yine Sn. Ali Emre Dedeoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği “Kulüplerde İstikrar-Başarı Denklemi ve Taraftar İlişkileri Yönetimi” konulu ikinci oturumda, Anadolu Efes Kulübü Genel Menajeri Sn. Alper Yılmaz, Beşiktaş A Erkek Basketbol Takımı Genel Menajeri Sn. Nedim Yücel ve Ayos Basketbol Takımı Sportif Direktörü Sn. Turgay Çataloluk, basketbol kulüplerinin mali durumundan, yönetimdeki istikrardan, seyirciyi tribünlere çekebilmenin inceliklerinden ve hem Euroleague hem de yerel ligler düzeyinde sağlıklı bir gelir modellemesi yaratabilmenin öneminden bahsettiler.

Sn. Burçin Badem’in yönettiği, “Sporcu Psikolojisi, Burnout ve Kaygı Yönetimi” başlıklı üçüncü oturumda Davranış Bilimleri ve Yönetim Bilimleri Danışmanı Sn. Aysim Altay, insan bünyesinin yapısı ve kaygıyla başa çıkma yöntemleri hakkında detaylı bilgi verirken, Anadolu Efes Spor Kulübü Spor Psikoloğu Sn. Alkım Kabaca da bilhassa gençlerde rekabet unsurunun ve motivasyonun doğru tanımlanmasının ve bu konuda ailelere düşen görevlerin öneminden bahsetti. Sn. Burçin Badem ise, gençlere sporda kaybetmenin önemini de öğretmek gerektiğinin yanı sıra, velileri de bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.

Basketbol Medya ve PR İletişim” konulu dördüncü oturum Sn. Ali Emre Dedeoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşirken, Sports TV Başkan Yardımcısı Sn. İlhan Uzundurukan basketbolun çok sayıdaki diğer sportif müsabaka arasından sıyrılıp dikkat çekebilmesinin öneminden dem vurdu. Saran Medya İş Geliştirme Direktörü Sn. Emre Günbay spor branşlarının ve liglerinin birbirleriyle rekabetinden bahsederek basketbolun seyirciler için mümkün olduğu kadar erişilebilir olması gerekliliğini vurguladı, Sports TV Genel Yayın Yönetmeni Sn. Murat Ağca, basketbolun hedef kitlesinin büyüklüğünden, devlet-spor ilişkisinden ve sosyal medya gibi yeni mecraların doğru kullanımı hâlinde geleneksel medya ile birlikte sektöre büyük fayda sağlayacağından bahsetti. Sn. Burçin Badem ise, yayın gelirlerinin artması adına spor medyasının içerik üretiminden doğan maliyetlerin seyircilere doğru izah edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sn. Burçin Badem moderatörlüğündeki, “Basketbolcu Ailesi Olmak ve Genetik Yönelim” başlıklı beşinci oturumda, Prof. Dr. Sn. Korkut Ulucan, genetik biliminin ve gen ölçümlerinin sporcuların kariyer planlaması ve başarıya giden yol haritası yaratabilmek adına artık büyük bir önem arz ettiğinden bahsederken, Prof. Dr. Sn. Rıdvan Ekmekçi ise beden yapısı, genetik yatkınlık ve beslenme dâhil, sporcu sağlığını etkileyen faktörleri ve bu alanda hangi çığır açıcı gelişmelere imza atıldığını anlattı. Spor Ebeveyn Danışmanı ve Sporcu Menajeri Sn. Ömer Kart, basketbol ekosisteminde mektepli-alaylı farkının yarattığı sakıncaları dile getirdi. Sn. Burçin Badem ve Sn. Alkım Kabaca da, her bünyenin birbirinden farklı olduğunu ve bu doğrultuda ayrı ayrı ele alınması gerektiğini, bilime inanmak ve güvenmek noktasında yediden yetmişe farkındalık yaratmanın şart olduğu vurguladılar.

Sn. Ali Emre Dedeoğlu moderatörlüğündeki, “Kadın Basketbolu” konu başlıklı altıncı oturumun konuklarından İBB Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Sn. Gülşah Akkaya, kadınların basketbol sektöründe daha fazla var olabilmesi adına erkeklerin vermesi gereken desteğin öneminin altını çizerken, Antalya Toroslar Kadın Basketbol Takımı Baş Antrenörü Sn. Selen Erdem ise veliler kadar yöneticilerin de basketboldaki cinsiyet ayrımcılığı ve altyapılarda benimsenmesi gereken yaklaşım tarzı hakkında bilgilendirilmesi hususuna değindi. TBF Antalya İl Temsilcisi Sn. Hilal Ertunalı da basketbolcuların doğru yetişmesinde antrenörlerin büyük ölçüde etkili olduğunu izah etti. Kilit Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Pelin Kilit ise ailelerin kız çocuklarına sporda kariyer sahibi olmak konusunda yardımcı olmak adına neler yapabileceğini dile getirdi.

Kulüplerde Süreklilik ve Sponsorluk” konulu yedinci oturumda moderatörlüğü Spordome’un Kurucusu Sn. Alp Üstüngör ve Sn. Burçin Badem üstlenirken, Doç. Dr. Sn. Gülberk Salman marka değeri yaratmanın detaylarını ele aldı, imaj ve marka sadakatinin yanı sıra yatırımların hangi doğrultuda ve nasıl bir planlama dâhilinde yapılması gerektiğinden bahsetti. Infront Sports & Media AG İdari Direktörü Sn. Ender Uslu ise iyi ve pazarlanabilir bir ürün yaratmanın inceliklerini ve kurumsal kimlik inşasını da içeren pazarlama tekniklerini dile getirdi. TBF Kurumsal Pazarlama Direktörü Sn. Selin Erdoğan ise TBF’nin pazarlama, reklam ve sponsorluk alanındaki faaliyetlerinden, doğru sponsorluklar bulmanın yöntemlerinden ve diğer kurumlarla kurduğu iş birliğinin sektördeki öneminden bahsetti.

Günün sekizinci ve “E-Sporda Basketbol” konulu son oturumunda, Cosmos Sports Center Medya Sorumlusu Sn. Mir Demir Demirer’in moderatörlüğünde TESFED Genel Koordinatörü Sn. Talha Karataş Türkiye E-Spor Federasyonunun projelerinden, faaliyetlerinden ve e-spor millî takımlarımızın başarısından bahsederken, Kronoloji Yayınları’nun Kurucusu, Editör ve E-Spor Uzmanı titrleriyle bendeniz Efe Özenç de e-sporun bir spor olup olmadığı, yapısı, sorunları, olumlu yanları ve geleceği hakkında açıklamalarda bulundum. Oturumun sonunda katılımcılar ve konuşmacılar birlikte, basketbolumuzun yediden yetmişe yayılmasında büyük emeği geçen merhum Sn. İsmet Badem’i yad ederek ilk günü noktaladılar.

3600 Summit, ikinci gününde yine 8 farklı oturumla basketbol severlerle buluşmayı sürdürdü.

Sn. Levent Yavuz’un moderatörlüğündeki, “Antrenör Eğitimi” başlıklı ilk oturumda, TÜBAD Genel Koordinatörü Sn. Şükrü Yaravlı, antrenör eğitiminde TBF ve TÜBAD bünyesinde yapılan faaliyetlerden ve TÜBAD’ın resmî YouTube kanalında muazzam bir dijital basketbol kütüphanesi kurmuş olduğundan bahsederken, TBF Eğitim Kurulu Sn. Hakan Yavuz da spor okullarında ve kulüplerde antrenör eğitimi, kalitesi ve teknik ekibin tümümün iş birliği yapabilmesinin öneminin yanı sıra, baş antrenörlük mesleğinin yaşadığı sorunları dile getirdi. TÜBAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Komitesi Başkanı Sn. Necati Güler ise basketbol antrenörlerinin kendilerini geliştirmesinin önemini ve Anadolu kulüplerinde antrenörlük yapmanın maddi-manevi zorluklarını vurguladı. TBF Eğitim Kurulu Başkanı Sn. Aydın Örs TBF’nin yabancı antrenörlere yönelik benimsediği yönetmeliği ve kriterleri yorumlarken, millî basketbolcu Sn. Sinan Güler’in oyun kurucu oynama konusundaki tecrübelerini aktardığı bölümde tüm konuşmacılar, ülkemizde oyun kurucu yetiştirmek noktasında idarecilerin zihniyet değişikliğine gitmesinin şart olduğunu izah ettiler.

Sn. Ali Emre Dedeoğlu’nun moderatörlüğündeki “Basketbol Okulları ve Altyapı” konulu ikinci oturumda TBF Antalya İl Temsilcisi Sn. Hilal Ertunalı sporcu olmakla sporcu ailesi olmak arasındaki farkları dile getirirken, millî basketbolcu Sn. Sinan Güler de velilerle çocukları arasındaki beklentilere dayalı algıların altyapılarda yarattığı sorunları belirtti ve bu konuda ülkemizin eğitim sistemine düşen rolü açıkladı. TÜBAD Yönetim Kurulu Üyesi ve BOB Başkanı Sn. Burak Güner özel okullarla devlet okullarını öğrencileri spora yönlendirmek konusunda mukayese ederken, bilhassa spor okulları ve altyapı spor kulüpleri arasında kurulan iş birliklerinin faydalarını anlattı. TBF Eğitim Kurulu Üyesi Sn. Semih Beken ise çocukları hayata hazırlamaya dayalı bir yetiştirme modelinin benimsenmesi gerekliliği kadar okulların da ABD’deki sisteme benzer şekilde spora dayalı eğitimi bilfiil bünyelerine katmalarının değerinin altını çizdi. Ayrıca Sinan Güler ve Hilal Ertunalı, genç basketbolcuların yurtdışında eğitim ve kariyer hedefi üzerinden planlama yapmalarının nedenlerini ve detaylarını etraflıca ele aldılar.

Sn. Burçin Badem’in yönettiği, “Sporda İnovasyon” başlıklı üçüncü oturumda Sn. Sinan Güler ve Sn. Prof. Dr. Murat Ceylan söz aldılar. Sinan Güler sporcuların girişimci olmasının faydaları ve doğru yatırım yapmanın sağladığı avantajlar üzerine konuşurken, Prof. Dr. Murat Ceylan da tasarımcısı olduğu ve sporcu performansını mükemmelleştirmeye yönelen, termal ölçümlerle sakatlık ve yaralanma riskini belirleyen ai4sports isimli çığır açıcı bir yazılım üzerinden, sporcuların en sık karşılaştığı sakatlık türleri, bunların nasıl hızlı, bilimsel ve etkili bir şekilde analiz edilebileceği, sonrasında da çıkartılan risk haritası sayesinde oyuncuların sakatlıklarının fiziksel ve zihinsel yönden tedavilerinde sağladığı faydalar hakkında kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Okul-Spor-Aile Üçgeni: NCAA ve Türkiye” konulu dördüncü oturum NTV Spor Müdürü Sn. Ali Emre Dedeoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşirken, konuşmacılardan TBF Eğitim Kurulu Üyesi Sn. Hakan Yavuz ülkemizdeki eğitim sisteminin profesyonel sporculuk kariyeri hedefleyen gençler üzerindeki yansıması ve velilerin altyapıya müdahil olma derecesinin geçmişten bugüne yaşadığı değişimi hakkında bilgi verirken, TBF Antalya İl Temsilcisi ve aynı zamanda millî basketbolcumuz Onuralp Bitim’in de annesi olan Sn. Hilal Ertunalı antrenörlerin altyapıdaki sporcular üzerindeki otoriter etkisi ve kulüplerin genç sporcu adaylarının geleceği ve kariyeri üzerinde belirleyici konumu üzerine açıklamalarda bulundu. Türk Telekom Basketbol Kulübü Asbaşkanı Sn. Savtekin Şentürk sporcu yetiştirme konusunda aktörlerin hiçbirisinin hatalarıyla yüzleşmekten kaçınmaması, iyi niyetli yaklaşımlar üzerinden öncelikle sporcuların ahlaki gelişimine ağırlık verilmesinin hedeflenmesi gerektiğini belirtti. Sn. Sinan Güler ise altyapılarla okulların sporcu yetiştirme zihniyeti ve modelini mukayese ederken, profesyonel kulüplerde as takımdaki genç sporcuların düzenli oynama ve gelişme imkânı bulmasının önemi üzerinde durdu.

Moderatörlüğünü Spordome’un Kurucusu Sn. Alp Üstüngör’ün üstlendiği beşinci oturumun konu başlığı “Saha Dışında: Dijital Çağda Basketbol”du. Biletinial CEO’su Sn. Ulaş Uslu günden güne gelişen sanal dünya ve bu alanda Biletinial şirketinin gerçekleştirdiği yenilikçi faaliyetlerden bahsederken dijital dünyaya hazır olmak için herkesin gayret göstermesinin önemini belirtti. Taraftar etkileşimi ve geri bildirimi sağlayan pazarlama ve erişim modellerinin kulüplerin başarısı için artık kaçınılmaz bir hâl aldığına değinen Ulaş Uslu’nun yanı sıra Infront Sports & Media AG İdari Direktörü Sn. Ender Uslu hem kulüplerin hatırı sayılır bir bütçeyi dijitalleşmeye ayırmamaları hâlinde uzun süreli başarı, seyirci kitlesinin korunması gibi noktalarda büyük sorunlar yaşayacağından ve pek çok dijital içerik arasından tercih edilebilir olmanın inceliklerinden bahsetti. Biletinial Eş Kurucusu Sn. Coşkun Gündoğdu basketbolu sahanın dışında da yaşanılır kılmayı hedeflediklerini ve hem kulüplerin hem de basketboldaki tüm diğer paydaşların basketbol kitlesini tanımaya ve anlamaya yönelik yaklaşımlar ve yatırımlar yapmasının gereğini vurguladı. İlaveten millî basketbolcu Sn. Sinan Güler ise sporcuların kendilerini geliştirmeye yönelik dijital uygulamalardan istifade etmesine yönelik tavsiyelerde bulundu.

TBF Genel Sekreteri Sn. Serhan Antalyalı moderatörlüğündeki, “Yaralanmayı Azaltma ve Tedavi: Basketbolda Yere Doğru Basmak” konu başlıklı altıncı oturumun konuklarından Sn. Prof. Dr. Defne Kaya Utlu ayak sağlığının sporcuların kariyerlerindeki hayati etkisi ve standart ekipman yerine kişiye özel tasarlanmış tedavi ekipmanı kullanmanın öneminden bahsederken, Sn. Prof. Dr. Murat Baloğlu sporu kesmeden de fizyolojik tedavi gerçekleştirebilme imkânlarından ve yaralanmalarda ilk tanı ve teşhisin öneminden dem vurdu. Fizyoterapist Sn. Murat Tanır ise yere basma biçimleri, ayak tabanındaki boşluk seviyesi ve yaralama azaltıcı egzersiz programlarının sporcu sağlığı üzerindeki etkilerine vurgu yaptı. Sn. Prof. Dr. Murat Ceylan üçüncü oturumdaki sözlerini yineledikten sonra tüm konukların ortaklaşa görüşü, hiçbir ağrının hafife alınmaması ve sakatlık durumunda mutlaka sağlık ekibine başvurulması gerektiği yönünde oldu.

Yine TBF Genel Sekreteri Sn. Serhan Antalyalı’nın modere ettiği “Sağlık Yönetimi” başlıklı yedinci oturumda, Sn. Prof. Dr. Defne Kaya Utlu, fizyoterapistlerin ilgili spor branşında faaliyet gösteren kişiler arasından çıkmasının, sporcuların sporun birden fazla yönüyle ilgilenmesinin öneminin altını çizerken, TBF Sağlık Kurulu Başkanı Sn. Doç. Dr. İlker Yücesir spor cerrahisinde ülkemizin dünyanın geri kalanına kıyasla seviyesi ve durumu hakkında görüşlerini dile getirdi ve doping kullanımının sporcu sağlığı ve kariyeri üzerindeki sakıncalarını tüm kapsamıyla ele aldı. Dr. Şükrü Şimşir ise sporcu adaylarının fiziksel ve zihinsel yönden eksiklerini bilfiil tespit ederek bunlar üzerinde geliştirici çalışmalar yapması gerekliliğini dile getirdi.

Günün sekizinci ve “Sezona Hazırlık ve Kondisyonerin Önemi” konulu son oturumunda, Sn. Burçin Badem’in moderatörlüğünde Anadolu Efes kulübü kondisyoneri Sn. Serhat Güneş ve Konya Büyükşehir Belediye Spor Sağlık Direktörü fizyoterapist Sn. Dr. Ahmet Bayrak, kulüplerin sporculardan beklentiler, sporcuları sezon öncesi, maç öncesi ve maç sonrası fizik-kondisyon yönünden hazırlamak, yoğun maç trafiğinde yapılması gereken testler, motivasyon ve sporcularla bu bağlamda sağlıklı iletişim kurmak konusunda tecrübe ve tavsiyelerini paylaştılar.

3600 Summit, üçüncü ve son gününde yine 6 farklı oturumla basketbol severlerle buluşmayı sürdürdü.

Eski hakem ve TED Antalya Koleji Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Sn. Gültekin Polatkan’ın moderatörlüğündeki, “Antalya Basketbolu” başlıklı ilk oturumda, Antalya Spor İl Müdürü Sn. Yavuz Gürhan Antalya’nın basketbol geçmişinin satır başlarını aktardıktan sonra Antalya’da basketbola olan ilgiyi ve basketbol kültürünü tekrardan en üst seviyeye taşımak için velilerin ve okulların benimsemesi gereken yaklaşımların üzerinde durdu ve kurum olarak kendilerinin lojistik destek başta olmak üzere her türlü yardımda bulunmaya hazır olduklarını dile getirdi. TBF Antalya İl Temsilcisi Sn. Hilal Ertunalı ise Antalya şehrinin diğer branşlarda olduğu gibi basketbolda da büyük bir potansiyele sahip olduğunu, oyuncuların yetişmesi noktasında altyapı takımlarında ve okullarda çalışan antrenörlere büyük görev düştüğünü ve Antalya’daki büyük spor kulüplerinin bu kurumları sahiplenmesi hâlinde millî düzeyde sporcu yetiştirmekteki istikrarlarını sürdürebileceklerini dile getirdi. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Görevlisi Sn. Rıza Darendelioğlu federasyonun uyguladığı katılım paylarının artmasının spor kulüplerine olumsuz yansıdığını belirtirken eski kurumsal takımların faaliyetlerine son vermesi neticesinde doğan boşluğun, normal okulların spora daha fazla ağırlık vermesiyle çözülebileceğini ifade etti. AGİK Spor Kulübü kurucusu Sn. Cemil Büge ise spora ve altyapılara tahsis edilen okul ve tesis sayısının yeterli ve kullanışlı olmadığını belirterek bu durumun değişmesi hâlinde oyuncu gelişiminin kolaylaşacağını beyan etti. Konuşmacılar ayrıca Antalya’nın hakem yetiştirme grafiği üzerine de görüşlerini beyan ettiler.

TBF Genel Sekreteri Sn. Serhan Antalyalı’nın moderatörlüğünü üstlendiği “Basketbolcu Beslenmesi” başlıklı oturumda Diyetisyen Sn. Çağla Haliloğlu sporcu diyetisyeninin görevleri ve dikkat etmesi gereken hususlar hakkında açıklamalar yaptıktan sonra, sporcuların yoğun idman ve maç temposunda hekim kontrolünde doğru ve disiplinli bir uyku ve beslenme metodunu benimsemesinin önemine vurgu yaptı. Marmara Üniversitesi Eğitim Görevlisi Sn. Prof. Dr. Korkut Ulucan ise sporcu beslenmesi ve genetik arasındaki ilişkiyi detaylıca anlattıktan sonra, gıda takviyesi, alerjiler, enerji içecekleri gibi ürünlerin tüketimi ve doping alanında tavsiyelerde bulundu. Oturumun devamında konuşmacılar, katılımcıların sporcu sağlığına ilişkin sorularını yanıtladılar.

Sporcu Menajerleri ve Spor Hukuku” başlıklı oturumun moderatörlüğünü Baki Avukatlık Bürosu Kurucusu Sn. Av. Salim Baki üstlendi ve spor hukuku, sporcu sözleşmeleri, spor yargısı, tahkim, uyuşmazlıkların çözümü ve menajerliğin hukuki boyutu üzerine temel açıklamalarda bulundu. Akgül & Celen Hukuk Bürosu’ndan Sn. Av. Burçin Çelen de katılımcıları federasyonların ve uluslararası kurumların hukuki yetkileri, menajerlere ilişkin lisans düzenlemeleri ve FIFA menajerliği hakkında bilgilendirdi. TAGAR Sports Management’ın Kurucusu ve Menajer Sn. Tolga Tuğsavul ise menajerliğin ülkemizde, Avrupa’da ve NBA’deki boyutunu, oyuncu-kulüp-menajer ilişkilerini etraflıca izah ettikten sonra menajer-avukat iş birliğinin öneminin altını çizdi.

Moderatörlüğünü Sn. Burçin Badem’in üstlendiği, “Ateşten Gömlek Giyenler: Hakemler” konu başlıklı oturumun konuşmacıları, kıdemli TBF Hakemleri Sn. Emin Moğulkoç ve Sn. Özlem Yalman’dı. Emin Moğulkoç, yerel ve uluslararası statüdeki hakemlerin maddi ve hukuki durumları hakkında tespitlerini dile getirdikten sonra, hakemlerin müsabaka öncesindeki hazırlık süreçleri, maç içi ve maç sonu zihinsel durumları, kendilerine dair analiz yöntemleri, motivasyonları, beden dili kullanımı, basketbol bilgisi, oyuncular ve antrenörler ile müsabaka esnasındaki iletişimi hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Özlem Yalman ise hakemliğin meslekî özellikleri ve kadın hakem olmanın yarattığı farklılıklar hakkında görüşlerini dile getirdi, ardından da hakemlerin hem stresle başa çıkmak adına kendini geliştirmesinin, hem de dil öğrenimini es geçmemesinin önemini vurguladı. Salondaki katılımcılardan eski hakem ve TED Antalya Koleji Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Sn. Gültekin Polatkan ve Antalya Spor Lisesi öğretmenlerinden Sn. Meriç Hastürk de hakem yetiştirmek konusunda kurumlarının faaliyetleri hakkında bilgiler verdiler. Oturum, konuşmacıların merhum antrenör Hurşit Baytok hakkında dile getirdiği hakemlik anıları ile sona erdi.

Stats Perform Türkiye Operasyonları Uzmanı Sn. Ersin İleri ve Ayos Basketbol Takımı Baş Antrenörü Sn. Engin Gençoğlu’nun konuşmacı olduğu “Basketbolda İstatistik ve Yardımcı Koçlar” konu başlıklı oturumun moderatörlüğünü, Sn. Burçin Badem üstlendi. Ersin İleri, dijital çağda veri mühendisliğinin önemini vurguladı ve elde edilen verilerin analizi üzerinden oluşturulacak bağlamlar sayesinde takımların kendilerini hatırı sayılır düzeyde geliştirebileceklerini belirtti. Engin Gençoğlu ise, yardımcı antrenörlerin böylesi verileri baş antrenöre en verimli şekilde sunmak ve istatistikleri doğru okumak üzerine görüşlerini belirtti ve yardımcı antrenörlerin takımdaki teknik ekip, baş antrenör ve oyuncular arasındaki köprüyü kuran kişi olarak hayati bir görev üstlendiğini ifade etti.

NTV Spor Müdürü Sn. Ali Emre Dedeoğlu’nun moderatörlüğündeki “Basketbolda Tesisleşme, Basketbol Gelişim Merkezi, NBA ve Avrupa Basketbolu” konulu oturumda TBF Başkan Yardımcısı Sn. Ömer Onan ve Nirvana Hotels Sportif Direktörü Sn. Burçin Badem, NBA ve NCAA’lerdeki maddi ve eğitimsel imkânlar ile ülkemizdeki ve dünyanın geri kalanındaki mevcut durumun mukayesesi üzerinden basketbol kulüplerimizin yaşadığı zorlukları ve yerli genç oyuncuların kariyer planlaması yaparkenki eğilimlerini detaylı bir biçimde ele aldılar. Ali Emre Dedoğlu’nun “Türkiye’nin geçmişten bugüne sahip olduğu basketbol mabetlerine en yeni ve gelişmiş ekleme” olarak tanımladığı ve eski Abdi İpekçi Stadı’nın yerine inşa edilen Basketbol Gelişim Merkezi hakkında Ömer Onan kapsamlı açıklamalarda bulundu ve basketbolun merkez üssü hâline gelecek böylesi bir yatırımın ülke basketboluna neler kazandırabileceğini anlattı. Konuşmacılar ayrıca amaca yönelik tesis yapmanın öneminin altını çizdiler ve değişen dünyada spor kulüplerinin nasıl yapılanması gerektiği konusunu ele aldılar. Oturumun sonunda, katılımcılar arasında Antalya Spor Lisesi’nin öğrencilerinin sportif başarıları ve bu konuda hem Nirvana Hotels’in hem de Türkiye Basketbol Federasyonu’nun verebileceği destekler interaktif bir şekilde dile getirildi.

Önceden planlanan ve NBA’deki Türk basketbolcuların görüntülü konuşma yöntemiyle bağlanarak tecrübelerini paylaşacağı oturum ise, saat farkı ve takvim uyuşmazlığı sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi.

Nirvana Basketball Weeks 3600 Summit’in üçüncü ve son günü bu şekilde bir takvimle noktalanırken, tüm oturumlar TÜBAD YouTube resmî kanalından canlı olarak yayınlandı.

Basketbol adına ülkemizde bir ilki gerçekleştiren bu zirve, her şeyden evvel ülke basketbolunun sorunları, basketbolun Türkiye’de ve dünyadaki geleceği, sporcuların kariyer planlamaları, sağlıkları, beslenmeleri, motivasyonları ve sporun pazarlanması, medyası, hukuki ve bilimsel altyapısının yanı sıra dijital dönüşümü hakkında da, alanındaki uzman isimlerin birikim, tecrübe ve öngörüleriyle genç nesli bilinçlendirmesini amaçlıyordu. Akla gelebilecek hemen her yönden amatör ve profesyonel spor kültürüne ve ekosistemine yoğunlaşan oturumlarla katılımcılara ve izleyicilere sadece temel bir formasyon sunmakla kalmadı, oturumlara spor liselerinden katılan genç sporcu adaylarının sektörde önemli bir yer teşkil eden saygın isimlerle bir araya gelerek şimdiden kariyerleri için en doğru adımları atmaları adına eşsiz fırsatlar sundu. Ayrıca Antalya’daki basketbol kültürünü ve altyapısını canlandırmak için beyin fırtınası yarattı, alt yaş kategorisindeki basketbol ve spor okullarının ve kulüplerinin izlemesi gereken yolları en gerçekçi ve faydalı şekilde özetledi ve bilhassa genç kız evlatlarımızın basketbola daha fazla rağbet etmesi adına önerilerde bulundu. Basketbolun yediden yetmişe tüm paydaşları bu oturumlarda temsil edildi ve bu zirvenin bir parçası olabilen herkes, engin ve seçkin bir platformdan istifade edebilme şansını buldu.

Bu bağlamda tarihî bir organizasyona imza atan Nirvana Hotels’i ve Sportif Direktörü Sn. Burçin Badem’i yürekten kutluyor ve bundan sonra her yıl bu zirvenin atarak çoğalıp büyüyen bir yapıyla yeniden düzenlenmesini yürekten arzu ediyorum.

Efe Özenç